Origens de l´antropologia[1]

A partir del moment en què els països europeus inicien el descobriment i colonització de nous territoris (des del s. XV= colonització d´Amèrica, fins al s. XIX= la rapinya d´Africa) succeeix un nou fenòmen: la trobada amb cultures diferents. La trobada amb l´altre. Al s. XV, els europeus encara no estaven preparats per entendre que l´altra cultura tenia uns continguts ètics propis. Però a partir del s. XVIII (Il·lustració) se comencen a plantejar preguntes sobre la diversitat i la identitat cultural. Aquestes preguntes seran l´origen intel·lectual del món modern:

v La humanitat segueix unes etapes de progrés cap a un món millor o bé segueix un patró cíclic?

v Existeix una naturalesa humana universal?

La resposta a aquestes dues preguntes configurarà tres corrents de pensament (veure punt 2.2 del llibre de text):

v El relativisme cultural de l´escola nordamericana

v El funcionalisme de l´escola britànica

v L´estructuralisme de l´escola francesa.


[1] Padgen, A., La Ilustración y sus enemigos. Dos ensayos sobre los orígenes de la modernidad, ed. Península, Barcelona, 2002

Font mapa. Per veure el mapa més gran:
http://iris.cnice.mec.es/kairos/temas/img/mapa_oriente6.gif

Comentarios

Laia ha dicho que…
Hola Guida,
Estic a casa amb febre; ahir ja noem trobava bé, ho sapla Carol.
Com justifico la falta d'avui?

Merci i fins dilluns!
Guida Al·lès ha dicho que…
Hola Laia, d´acord. Em basta que em duguis un paper signat per la teva mare o pel metge. Ahir la Carol em va explicar que podeu tenir fins a un 20% de faltes d´aquests tipus.

Cuida´t molt.
Guida
Anónimo ha dicho que…
Hola Guida: Sóc la Montse, estic preocupada doncs no he pogut fer l´exàmen, m´han trucat de l´escola del meu fill que s´havia donat un cop molt fort al cap i l´he tingut de dur a l´hospital.Gràcies a Déu no ha sigut res. Em sap greu lo del exàmen, ara qué passarà? L´havía prepara´t tot el cap de setmana. Bé, gràcies.