Com entrenar la ment madura?




El NY Times ha publicat un article pels que estem entre els 40-60 anys, on s'exposen els darrers descobriments neurocientífics sobre la ment madura. Diu, entre altres coses,  que s'ha descobert que no és cert que el 40% de les cèl·lules cerebrals es perden durant aquests anys.  Que allò que sabem no desapareix sinó que està guardat i quan ens costa és perquè es debiliten les connexions neuronals. Els records emergeixen per casualitat esperonats per associacions audiditives o visuals. Per això  si no es deixen debilitar les connexions, no només es manté  la capacitat de recordar sinó que augmenta.

Que entre els 40-60 anys la ment és més eficient per extreure la idea principal d'un text, relacionar idees i trobar solucions que una ment jove.

El cervell és plàstic i canvia constantment, no enfocat a un creixement quantitatiu sinó a una major complexitat i a una comprensió més profunda
afirma Kathleen Taylor, professora del  St. Mary’s College of California.


Educació adults. Els educadors han descobert que una forma de nodrir les neurones és reptar els adults a qüestionar  o pensar sobre els coneixements que van adquirir quan eren joves. Enforteixen les sinapsis confrontant pensaments contraris als que havien adquirit. És necessari sacsejar les idees confrontant-les amb altres.  Si un sempre dóna voltes a la seva visió del món, i llegeix llibres que confirmen el que creu i es manté allà no ajudarà a conservar les connexions mentals.  Això vol dir llegir a classe múltiples punts de vista i reflexionar sobre com integrar-los amb els propis.

En resum, els científics recomanen: Si vols mantenir el cervell en forma, surt de la zona de confort per alimentar-lo. Fes quelcom nou com aprendre un idioma estranger. Hem de sortir de l´ou cognitiu, i rompre'l.

El professor Jack Mezirow del  Columbia Teachers College,  afirma que els adults aprenen quan se'ls proposa un dilema que els desorienta o quelcom que els ajuda a reflexionar críticament sobre les creences que tenen com a segures. 

El Dr. Mezirow fa 30 anys va estudiar les dones que assistien a l´Escola d´Adults. Afirma que donaven aquest pas només després d´haver mantingut conversacions que les animaven a donar el pas de rompre la seva creença de que elles no podrien fer quelcom que els homes sí podien. Cada nou descobriment diu el doctor, és essencial en l´aprenentatge adult.

Perquè els adults tenim els camins del cervell plens de conviccions fermes i necessitam recorrer-los críticament. Aquesta és la millor manera que tenen els adults d´aprendre. Si ho fem així podrem mantenir-lo viu i actiu.

Comentarios